Mi az a CLT?

Mi is a CLT:

A CLT az angol Cross Laminated Timber rövidítése, magyarul keresztben rétegragasztott faanyag, német nyelvterületen gyakran használják még a BBS rövidítést, esetleg az XLam mozaik szót. A technológia lényege, hogy a több rétegben egymásra ragasztott fenyő lamellák esetében a különböző rétegeket 90 fokban elforgatva ragasztják egymásra. A CLT-t páratlan számú (általában 3, 5 vagy 7) 10-35 mm vastag faréteg derékszögű összeragasztásával építik fel, így 42 és 500 mm közötti vastagságú paneleket alkotnak. Legfeljebb 3,5 m szélesség és 15 m hosszúság is gyártható. A gyakorlatban a szállítási előírások korlátozzák a CLT panelek méretét. Ennek a technológiának köszönhetően nagy stabilitást és magas fokú méret tartást lehet elérni, a dagadás, vetemedés, zsugorodás mértéke elhanyagolható. A rétegek ragasztásához kizárólag környezetbarát ragasztót használnak, melyet nagynyomáson, hidraulikus présekkel dolgoznak a fába, így érik el, hogy a panelek megfelelően tömörek és időt állóak legyenek.

Ezzel a technológiával az építkezés összes munkafolyamatát le lehet fedni, alkalmas fal, födém és tetőszerkezetben való felhasználásra teherhordó elemként.

Alkalmazási területek:

 • Családi házak és társasházak
 • Többszintes lakóépületek
 • Ipari és csarnok jellegű épületek
 • Modulok és rendszerek építése
 • Irodaházak, iskolák és óvodák

Mi is a CLT:

Meggyőződésünk, hogy a CLT a fenntartható jövő építőanyaga. A CLT számos előnnyel rendelkezik a hagyományos építőanyagokhoz képest:

 • Gyors kivitelezés:
  • Mivel a paneleket nagy pontosságú CNC gépek vágják méretre, az építkezés helyszínén már csak az összeállításukra van szükség. A helyszínen nincs szükség vágásra, csiszolásra. Nem kerül víz a szerkezetbe, nem kell kötési idővel kalkulálni. Egy átlagos 120m2 családi ház esetében a falak és a tető felállítása nagyjából másfél héten belül megvalósulhat.
  • nem keletkezik hulladék, melyet az elszállításig kerülgetni kell az építkezés helyszínén

 • Fenntarthatóság
  • A CLT számos előnyt kínál a teljesítmény és a környezet fenntarthatósága tekintetében. Mivel fenntartható módon kezelt erdőkből könnyen előállítva, valamint a fenntarthatóan termesztett fák által elnyelt szén-dioxid hosszú távú tárolása révén elérhető, a CLT előállítása lényegesen kevesebb üvegházhatású gáz kibocsátást eredményez, mint sok nem faanyag. Tervezett kivitelezésüknek köszönhetően a panelek pontos méretek és követelmények szerint készülnek, ami kevesebb pazarlást és egyszerűbb építési folyamatot eredményez
  • A hosszú távú életciklus előnyeit tekintve, az épület élettartamának végén a CLT panelek újrafelhasználhatók, újrahasznosíthatók, vagy akár biomassza tüzelőanyagként is felhasználhatók. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy az európai gyártók formaldehidmentes ragasztókat használnak, ami azt jelenti, hogy a CLT-ből nem szabadulnak ki potenciálisan káros illékony szerves vegyületek (VOC).
  • Európában a puhafák, például a fenyő és a lucfenyő hat-nyolc évtized alatt körülbelül 25 méteres magasságig nőnek, 300-600 mm alap átmérővel. A CLT gyártásával és építésével a folyamat során keletkező hulladék mennyisége minimálisra csökken.
 • Környezetbarát
  • A CLT számos előnyt kínál a környezeti teljesítmény tekintetében. A fenntartható módon kezelt erdők lehetővé teszik a szén-dioxid-semlegességet, és a szén-dioxid tárházaként működnek azáltal, hogy a fotoszintézis folyamatán keresztül a CO2-t biomasszává alakítják. A betonhoz és az acélhoz képest a CLT és általában a fa mindkét területen teljesít. A fa és a fatermékek, például a CLT kevesebb üvegházhatású gázt termelnek, és kisebb mennyiségű vizet, energiát és fosszilis tüzelőanyagot igényelnek, mint a beton és az acél. A CLT súlyonkénti energiája alacsonyabb, mint sok más építőanyag, és „negatív” szénlábnyoma, ami az egyén és a közösség egésze számára előnyös. A CLT számos előnyt kínál a környezeti teljesítmény tekintetében. A fenntartható módon kezelt erdők lehetővé teszik a szén-dioxid-semlegességet, és a szén-dioxid tárházaként működnek azáltal, hogy a fotoszintézis folyamatán keresztül a CO2-t biomasszává alakítják. A betonhoz és az acélhoz képest a CLT és általában a fa mindkét területen teljesít. A fa és a fatermékek, például a CLT kevesebb üvegházhatású gázt termelnek, és kisebb mennyiségű vizet, energiát és fosszilis tüzelőanyagot igényelnek, mint a beton és az acél.

 • Tartós
  • A CLT többrétegű konstrukciós rendszerrel készül, amely teljes egészében tömör fából készül. A keresztirányú rétegek összekapcsolásának eredménye biztosítja, hogy a fa duzzadásának, zsugorodásának és vetemedésének kockázata elhanyagolható szintre csökken. A CLT az építőiparban kényelmesen teljesíti a modern építőanyagok szabványait és követelményeit. A CLT szerkezet jellemzői lehetővé teszik a nyílások, formák és változatok széles választékát az épület szerkezeti integritásának veszélyeztetése nélkül. A kialakítás lehetővé teszi, hogy kevesebb elem ugyanazokat a struktúrákat hozza létre, amelyek egyszerre bonyolultak és egyediek, mint más hagyományos anyagokkal. A mérnöki fatermékek meghatározott és szabványos szerkezeti tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek megbízhatóvá és mérhetővé teszik a panelek szilárdságát és vastagságát. A megfelelő épületfizikai építési módszerekkel az élettartamnak nincs korlátja. Ha példának vesszük a régi fa építésű parasztházakat, akkor egyértelmű, hogy a több száz éves élettartam nem ritka.

 • Hanggátló:
  • A CLT esztétikus és fejlett akusztikai tulajdonságokat biztosít. A mozikban és mozikban gyakran használt faanyag és több rétegelt lemez olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek elnyelik a hangot és csökkentik a visszhangot. A fa képességeinek klasszikus példája a Sydney-i Operaház. Az Új-Dél-Wales belterületén található több helyszínes művészeti központ Brush Box akusztikus panelekkel van bélelve, a mennyezet pedig fehér nyír rétegelt lemezekkel és gipszkarton aljzattal van összekapcsolva.

 • Hatékonyság:
  • A keresztezett laminált faanyag számos célra használható; belső falakhoz, külső falakhoz, belső tetőfedéshez, valamint külső tetőkhöz és padlószerkezetekhez használható. A CLT olyan hosszúságra és méretre készíthető, amely régóta szokatlan és elérhetetlen. A CLT legnagyobb korlátja a nagy födémek szállításának képessége, szemben a gyártási ellenállással. Számítógépes gépek segítik az ablakok és az ajtók nyílásait, ez garantálja a végtermék pontosságát, minimális veszteséget és minimális munkaidőt eredményezve. Növeli a biztonságot a szakképzett munkások helyszíni igényének és komplikációinak csökkentésével, kevesebb hulladékot termel, mint az alternatívák, és kevésbé zavarja a környezetet. Lehetővé teszi, hogy rövidebb idő alatt nagyobb előrelépés történjen.

 • Földrengés biztos:
  • A CLT szeizmikus teljesítményvizsgálatok tárgya is volt. Az egyik legkorábbi 2007-ből való, ahol egy 7 szintes CLT-tesztházat szereltek fel a világ legnagyobb földrengés-rázóasztalán Japánban. A szerkezetet a Richter-skála szerinti 7,2-es földrengésnek megfelelő erőhatásnak tették ki, a mért maximális szintek közötti sodródás 1,5 hüvelyk (3,81 cm), oldalirányú deformációja pedig kevesebb, mint 12 hüvelyk (30,48 cm).

 • pozitív CO 2mérleg
  • A CLT eredendően fenntartható anyag. A fa elnyeli a CO 2 -t a légkörből, és hosszú távú széntárolóként működik, körülbelül 1 tonna CO 2 -t zárva le 1 m 3 fánként. A legtöbb gyártó csak FSC és/vagy PEFC tanúsítvánnyal rendelkező faanyagot használ, ami a fenntartható erdőgazdálkodást jelenti.
  • A CLT egyik legkiemelkedőbb jellemzője a szén-dioxid-megtakarítás környezeti előnye. Dániában 2016-ban egy esettanulmány hasonlította össze az előregyártott beton és a CLT teljesítményét a fenntarthatóság és a kereskedelmi életképesség tekintetében. A teljesítményt CO 2 -vel mértükgyártás három fázishoz kapcsolódik: a bölcsőtől a kapuig, a szállítás és az élettartam vége. Mivel az előregyártott beton helyett a CLT-vel történő építés is helyettesíti a potenciális betonépületet, és ezáltal csökkenti a CO 2 -kibocsátást, az eredmények arra a következtetésre jutottak, hogy a CLT-vel történő építés 0,256 tonna CO 2 /m 2 /év megtakarítást jelent.

 • A CLT könnyebb, mint a beton vagy a tégla
  • Említést érdemel még az a tény is, hogy a CLT, mint anyag kis súlya miatt a CLT szerkezetű épületek alapjai jellemzően könnyebben, így alacsonyabb költséggel építhetők. Az előregyártott CLT elemek alacsonyabb szállítási költségekkel járnak, és kisebb személyzettel és darukkal is beépíthetők. Az elemek beszerelése egyszerű, és a teljes építési idő rövid.

 • jó beltéri klíma szabályozás
  • A CLT természetesen szigetelő és hangelnyelő anyag, és pozitívan járul hozzá a beltéri klímához azáltal, hogy szabályozza a hőt és a páratartalmat, ha szabadon hagyják

 • kiváló tűzbiztonsági jellemzők
  • Ugyanebben a létesítményben egy 3 szintes CLT épület tűzpróbáját végezték el, 1000°C-os tüzet gyújtva az egyik gipszkarton lapokkal fedett helyiségben. A tüzet több mint egy órán keresztül hagyták égni, ezalatt a szomszédos helyiségek hőmérséklete nem emelkedett 20°C fölé. A tűzben a gipszkarton lapok és rögzítéseik megsemmisültek, és a CLT elemek jelentős elszenesedését eredményezte, de megfelelt az előírt vizsgálati követelményeknek.

 • akár 10%-kal több élettér nyerhető a CLT használatával
  • Egy 10cm-es CLT teherhordó fallal kiváltható a hagyományosan 30cm széles téglából épült falszerkezet.